Casa Verde – alternativă la detergenții toxici din gospodarie

Casa Verde – alternativă la detergenții toxici din gospodarie

Am mai scris acum câteva luni un articol despre alternativa la detergenții toxici, poluanți și mult prea costisitori, pe care îi vedem zilnic în reclamele nenumărate  de pe afișe, din reviste, ziare sau la televizor.M-am gândit să vă mai scriu câte ceva din experiența mea și din soluțiile pe care eu le folosesc ca metodă alternativă.

De cand lumea și pământul, oamenii iși curăță locul în care stau.Până nu demult, nu existau atât de multe produse pentru curațat wc-ul, chiuveta, faința și gresia. Unele dintre case nici nu  dispuneau deastfel de dotari . Cu toate astea  bunicile noastre au întreținut casa mereu curată, aerisită și cu un miros fin de flori.

Îmi amintesc cu drag de faptul că  în fiecare dimineată bunica mea aerisea camera în care eu dormeam și scutura toate așternuturile, afară pe terasa. Uneori le lăsa acolo câteva minute bune, până mai deretica prin casă. Seara, înaite de culcare aerisea din nou camera, cel putin 10 minute, indiferent de anotimp. Când mă puneam în pat, mă acopera cu o dună pufoasă, era rece, dar avea un miros de așternut curat si aerisit, foarte plăcut. Mă simțeam ca o mică prințesă. Cred ca de atunci mi-a rămas în obișnuință să-mi deschid geamul dimineața câteva minute, să patrundă aerul rece să-l simt pe față. Acela este mirosul de curat pe care aș vrea să-l simt dupa ce curăț baia, bucatăria sau geamurile.

schöne schlafende frau

Iată câteva soluții la detergenții scumpi pe care îi găsim astăzi în magazine. Cele mai însemnate și mai des întrebuințate sunt: oțetul, sarea și zeama de lămâie. Acest fapt este recunoscut și de marii producători de detergenți, care oferă  prospețime cu lămâie.

Praful de cuațat sau alți detergenți agresivi sunt prea duri pentru oalele și tigăile dotate cu un strat de teflon, pentru ca le pot distruge suprafața. Iată o metodă alternativă de curățare pe bază de praf de copt.

Se toarnă 125 ml apa și 2 linguri praf de copt  în tigaie. Amestecul se dă în clocot, apoi se  clătește bine tigaia cu apă rece.

Pentru a îndepărta depunerile de calcar din filtrul de cafea, fierbătorul de apă sau orice altă suprafață pătată cu calcar, din baie sau bucătarie, se folosesc 3 linguri de sare de lămâie și 500 de ml oțet de mere. Se diluează sarea de lămâie în oțet, se toarnă soluția nediluată în aparatul de cafea și se pornește aparatul. După ce a fiert, compoziția, se clătește abundent cu apă rece. La fel puteți proceda și pentru îndepartarea calcarului din mașina de spălat. Această soluție campusă din sare de lămâie și oțet, este alternativa mai eficientă și mai ieftină la praful ce se adaugă împreună cu detergentul în mașina de spălat. Pentru  asta aveți nevoie de o cantitate dublă  din rețeta de mai sus. Soluția astfel obținută se   toarnă  în sertarul mașinii în locul pentru detergent și se pornește mașina de spălat, la programul cel mai scurt. O dată pe lună dacă veți face acest lucru, mașina de spălat va avea o durată de funcționare mai lungă și cu siguranță nu vă va face probleme.

Calcar pe cuva masinii de spalat haine

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Despre Adriana

Trimite un raspuns

Inceputul paginii
Abonează-te la newsletter
Dacă dorești să fii primul care află noutățile despre cosmetice naturale, înscrie-ți adresa de email la newsletter
Fii și tu lângă noi, cei ce apreciem cosmeticele handmade
Powered By WPFruits.com