Nu stiu cum sunteti voi dar inca dinaite de a ramane insarcinata am avut o obsesie legata de curatenia si produsele de curatenie in numar cat mai mare. Pentru baie 3-4 tipuri, pentru bucatarie la fel, pentru parchet, pentru covoare, pentru geamuri , pentru oglinzi etc. A urmat apoi perioada de aranjare si curatare a cuibului (presupun ca toate care sunteti mame ati trecut prin asta ; obsesia de a dezinfecta totul in asteptarea puiului).
Dupa ce l-am nascut pe Tudor m-am mai relaxat in ceea ce priveste dezinfectarea, pentru ca stiam ca orice va baga in gura e bine venit (doar asa face anticorpi) mai ales ca alaptam exclusiv si asta era secretul in combaterea racelilor sau a oricaror alte boli provocate de microbi.
Cand a inceput sa exploreze in patru labe casa m-am gandit ca nu mai este ok ca eu sa spal parchetul, oglinzile, gresia sau covorul cu chimicale pe care apoi el va pune gura si posibil le va ingera. Asa am inceput sa elimin si de aici chimicalele, dar cu ce le puteam inlocui, caci curat totusi trebuia sa pastrez?
Asa am ajuns sa folosesc retetele bunicii, pentru a prepara detergenti si produse de curatenie biodegradabile, 100% naturale, non toxice si mult mai ieftine. Produsele cele mai des folosite si cele mai eficiente in curatarea bucatariei sunt otetul, sarea si zeama de lamaie.
E placut sa ai o bucatarie spatioasa cu mobila frumoasa, practica si cu dotari de ultima generatie, unde sa prepari impreuna cu cei dragi retete proprii sau sa faci experimente culinare indraznete. Dar cine si cu ce curata cuptorul, plita, oalele sau argintaria de la bunicul? Iata cateva solutii care te-ar ajuta sa faci fata acestor provocari.
Puteti sa va pastrati cuptorul curat daca dupa fiecare intrebuintare il spalati cu apa si cu sapun inainte sa se raceasca. In cazul in care se intampla mici accidente culinare (asa cum mie mi se intampla tot timpul), se pot rezolva in felul urmator:
1 lingura parafina
2 linguri sare
apa
20 grame soda de rufe
Se amesteca parafina cu sare. Se freaca murdaria cu putere, pana cand s-a luat. Apoi se amesteca soda de rufe cu apa calda si se spala bine cuptorul.
Pentru curatarea oalelor de aluminiu puteti folosi apa (in functie de marimea oalei)
1 ceapa
o lingura de sare.
In cazul in care vi s-a ars ceva in oala, umpleti-o cu apa si lasati-o asa timp de o ora. Se taie ceapa in 8 felii, se pune in apa impreuna cu sarea si se da 10 minute la fiert. In felul acesta se desprinde ceea ce s-a ars de fund si se poate indeparta foarte usor cu un burete.
Plita electrica se poate curata de murdarie foarte usor incalzind putin plita si presarand niste praf de copt . Se sterge apoi cu o laveta.
